De ce facem acest proiect?

Te-ai gândit vreodată ce face un copil care nu are un adult pe care să se poată baza?

Crezi că o oră pe Skype, seara, cu părintele care tocmai a încheiat o zi grea de muncă, e suficientă ca un copil să primească sfaturile de care are nevoie?

Oare ce simte un copil care vrea sfatul unui adult, dar are lângă el doar un bunic, prea ocupat, prea bătrân și prea preocupat de traiul zilnic?

Câte dileme au adolescenții, în fiecare zi?

Cât de mult contează îndrumarea unui adult responsabil, atunci când un copil este pus în fața tentațiilor de zi cu zi?

250.000 de copii singuri acasă.

Cât o generație.
Pierdută.

Lui mami ce îi spui la telefon, când e plecată?

Că o iubesc, că îmi e dor de ea.”

Și ea ce vă spune? –

Și ea la fel.”

Denisa, copil singur acasă

Sursa: Sursa: Digi24 Iași .

Le e dor și plâng, plâng, vai de capul lor, le e dor, dar ce să facem…”

Maricica Iurașcu, bunică

Sursa: Sursa: Digi24 Iași .

Ne pasă?

„Statele vor veghea ca niciun copil să nu fie separat de părinții săi, împotriva voinței lor, exceptând situația în care autorităţile competente decid, sub rezerva revizuirii judiciare şi cu respectarea legilor şi a procedurilor aplicabile, că această separare este necesară în interesul superior al copilului” (articolul 9)

„Copilul, pentru o dezvoltare armonioasă şi completă a personalității sale, are nevoie de dragoste şi înţelegere. El trebuie, acolo unde e posibil, să crească sub îngrijirea şi responsabilitatea părinților lui…” (articolul 6)

– Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului –

Hai să le schimbăm lumea. Împreună.

În România se vorbește despre multe, dar rareori despre ceea ce contează. Despre drama copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate nu vorbește aproape nimeni. Nu există statistici oficiale, nu există programe speciale de sprijin.

Știm. Ne pleacă forța de muncă, ne pleacă talentele, ne pleacă tinerii. Pierdem taxe, impozite, pierdem bani.

Dar mai important decât toate acestea este ce rămâne în urma lor, acasă. Copiii singuri. Copiii care trăiesc sentimentul de abandon. Copiii care simt lipsa părinților în fiecare clipă.

Știm că nimic nu ar putea să compenseze lipsa părinților. Știm că poate nu vom reuși să înlăturăm complet sentimentul de abandon. Dar nu ne împiedică nimic să încercăm să le fim prieteni. Și să găsim și alți adulți care să le fie prieteni. Așa a venit ideea proiectului Super Eroi.

Vrem să găsim oameni frumoși din întreaga țară care să fie prieteni și mentori pentru copii care au nevoie de adulți în viața lor. Așa că am creat această platformă și visam să ajungem la cât mai mulți copii și să contribuim cu adevărat.

Nu ne propunem să le înlocuim părinții. Asta ar fi imposibil. Dar putem să le fim alături atunci când pornesc pe drumul vieții de adult. Așa a început povestea noastră.

 

Echipa Super Eroi

 • Sebastian Burduja
  Sebastian BurdujaSuperErou Initiator
  Cea mai mare bogăție a unei țări sunt oamenii ei. Iar cei mai de preț pentru o societate sunt copiii. România trece azi prin cea mai mare traumă din istoria noastră recentă: 9 români pe oră, 80.000 de români pe an pleacă din țară. Rămân în urma lor case mai goale, sate și orașe mai triste, o țară tot mai mică. Dar, dincolo de toate acestea, rămân 250.000 de copii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.
 • Diana Crețu
  Diana CrețuSuperErou Initiator
  De când eram copil, mi-am dorit să pot să schimb lumea. Pe măsură ce am crescut, mi-am dat seama că nu o să reușesc neapărat să o schimb (pe toată), așa că am început să caut proiecte și activități care să mă ducă în această direcții. Deloc întâmplător, tot de când eram copil am visat să fiu jurnalist și fac asta de peste 10 ani. Cele două au ceva în comun: prin jurnalism, prin puterea cuvântului, a adevărului, a convingerii, am reușit, sper eu, să fac puțin din asta.
 • Alexandru Popescu
  Alexandru PopescuSuperErou Initiator
  M-am născut norocos. Norocos pentru că am avut șansa să îmi încep viața într-o familie întreagă, cu tată și mamă. Pentru că părinții mei au fost și sunt și astăzi alături de mine, indiferent de circumstanțele în care mă aflu. Că am cunoscut dragostea, afecțiunea și prezența lor în fiecare etapă a dezvoltării mele. Că au găsit puterea de a mă susține emoțional și material, și datorită acestui suport incredibil am reușit să îmi ating potențialul.

Întrebări frecvente

Ce este platforma Super Eroi?
„Super Eroi” este o platformă în care mentori voluntari din întreaga țară se pot înscrie și se pot conecta cu copii și adolescenți din comunitatea lor, cărora să le fie prieteni. Și chiar supereroi. Mentorii vor fi selectați atent de echipa proiectului, astfel încât să existe garanția bunelor intenții și a asumării responsabilității.
Care este rolul mentorilor?
Mentorii pot asigura ajutor la teme, suport emoțional, pot facilita activități extracuricurale, discuții, pot rezolva probleme pe care un adult conectat la nevoile generațiilor tinere ar fi capabil să le gestioneze.
În ce fel?
Ne dorim să creăm comunități, în care acești copii să devină prieteni între ei și cu mentorii lor.
Unde?
Vrem să accesăm mediul rural, acolo unde credem că este cea mai mare nevoie.
Ajută-ne să creștem împreună
Ne-am propus să gândim, împreună cu partenerii din fiecare comunitate, activități, proiecte de educație sau de relaxare, campanii. Să îi ajutăm să înțeleagă fiecare etapă din viața lor, să învețe, să experimenteze. Suntem deschiși la orice idei și propuneri. Dacă ai sugestii, te rugăm să ne scrii.